Veel ondernemers en particulieren zijn van mening dat het aanhouden van veel eigen vermogen op een bankrekening de beste manier is om risico’s te minimaliseren, financiële stabiliteit en continuïteit te waarborgen. Hoewel dit een veilige optie lijkt, kan het op de lange termijn juist nadelig effectueren. Dit artikel legt uit waarom te veel geld op een bankrekening houden niet altijd de verstandigste keuze is.
1. Lage rente en afnemende koopkracht
De rente op spaarrekeningen is al geruime tijd laag, vaak lager dan de inflatie. Dit betekent dat, ondanks een stabiel saldo, de koopkracht van dat geld afneemt. Bijvoorbeeld, als de inflatie 3% is en de spaarrekening slechts 1% rente oplevert, verliest het vermogen jaarlijks 2% aan waarde. Het nominale bedrag blijft hetzelfde, maar de daadwerkelijke waarde daalt.
2. Het inflatierisico
Inflatie vermindert de waarde van geld op de lange termijn. Hoewel geld op een spaarrekening veilig lijkt, neemt de koopkracht ervan af naarmate de prijzen stijgen. Ondernemers en vermogenden kunnen hierdoor onverwacht met minder kapitaal komen te zitten dan ze denken.
3. Gemiste rendementskansen
Het grootste nadeel van te veel eigen vermogen op een bankrekening is het gemiste rendement. Het geld wordt niet effectief ingezet en verliest waarde, terwijl investeren in bijvoorbeeld aandelen, vastgoed of obligaties vaak hogere opbrengsten kan bieden. Een goede investeringsstrategie kan zorgen voor meer rendement zonder onnodig risico.
4. Vermogensbelasting kan vermogen enrom aantasten
In veel landen wordt spaargeld belast. Dit betekent dat vermogen op een bankrekening kan leiden tot hogere belastingverplichtingen. Door geld op een spaarrekening te houden, kan het niet alleen aan waarde verliezen door inflatie en gemiste rendementen, maar ook enorm worden aangetast door vermogensbelasting. Dit is een extra kostenpost die vermeden kan worden door het geld op correcte wijze te investeren.
5. Beperkte flexibiliteit bij kansen
Te veel liquiditeit op de bank kan leiden tot een gevoel van zekerheid, maar kan ook beperken in termen van kansen. Als er zich een goede investeringsmogelijkheid voordoet, is het mogelijk dat kapitaal vastzit op een laag renderende rekening en niet direct beschikbaar is voor een aantrekkelijkere investering.
6. Het belang van diversificatie
Eigen vermogen op een bankrekening biedt geen diversificatie. Door geld te spreiden over verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, vastgoed en obligaties, wordt het risico beter beheerd. Een te groot deel van het vermogen op een spaarrekening houden leidt tot een eenzijdige strategie, waarbij het volledige rendementspotentieel niet benut wordt.
Conclusie: Optimaliseer het beheer van eigen vermogen
Het is verstandig om een buffer aan te houden op een bankrekening voor onverwachte uitgaven of onzekerheden in de markt. Echter, te veel eigen vermogen op een spaarrekening kan leiden tot gemiste kansen en waardevermindering door inflatie en lage rente. Een gebalanceerde strategie waarin een deel van het kapitaal geïnvesteerd wordt, kan zorgen voor betere groei op de lange termijn.
De waardecreatie-tak van UBS biedt strategieën en oplossingen om vermogen effectief te beheren, met aandacht voor zowel rendement als risicobeheersing. Een goed gestructureerde portefeuille kan zorgen voor een stabiele financiële toekomst, zonder het geld in waarde te laten reduceren
Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?
Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.Mogelijk ook interessant
In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.
Laat een reactie achter