Wat zijn de valkuilen van Software Asset Management (SAM)? Met een SAM-tool bent u automatisch compliant, toch? Nee, helaas. Er bestaan veel misverstanden over wat Software Asset Management (SAM) voor een organisatie kan betekenen. Hoe zorgt u ervoor dat SAM in uw organisatie wel een succes is? Wij zetten de tien valkuilen die wij het meest tegenkomen bij klanten graag voor u op een rij.
[sidebar name=”In-post advertisement “]
1 SAM is meer dan een lijst van plussen en minnen op licenties
Het is goed om inzicht te hebben in welke licenties u nodig heeft en welke overbodig zijn. Dat is echter slechts de eerste stap. U weet dan alleen nog maar waar u op dat moment staat. SAM kan u vervolgens verder helpen bij het herinrichten van bedrijfsprocessen en procedures. Denk hierbij aan centrale inkoop, het terugbrengen van het aantal vendoren, etc.
2 Probeer niet alles in één keer te doen
Hak een SAM-project bij voorkeur in (niet te veel) stukjes, want het moet voor alle betrokkenen behapbaar blijven. Start bijvoorbeeld met de software van de tien meest gebruikte vendoren. Stel uzelf voor u begint de vraag wat het uiteindelijke doel is van het SAM-project. Is dat inzicht in een aantal fabrikanten. Of volledig en dynamisch compliant zijn?
3 IT-doelstellingen moeten een relatie hebben met het licentiëren
De IT-afdeling richt zich – vanzelfsprekend- op het behalen van de eigen doelstellingen. Men vergeet daarbij wel eens welke impact dit kan hebben op het licentiëren. Wanneer werknemers bijvoorbeeld standaard een virtuele desktop krijgen aangeboden, heeft dit gevolgen voor de licenties. Ook wanneer delen van het werk worden geoutsourcet, heeft dit effect op de lopende contracten.
4 ‘SAM doen we er wel even bij’
Vaak wordt SAM belegd bij één persoon. Naast het feit dat dit vaak niet de juiste persoon is, is SAM ook geen taak voor één persoon. Het is een taak voor de hele organisatie.
5 Het bepalen van een Effective License Position (ELP) is lastiger dan u denkt.
Door de steeds veranderende licentieregels van fabrikanten kan het moeilijk zijn om een ELP te bepalen. Vaak moet u daarvoor jaren teruggaan in de tijd en alles op regelniveau zorgvuldig nalopen. Is bijvoorbeeld bekend met welke licentieregels een licentie is aangeschaft? Welke licentierechten zijn er opgebouwd tijdens actief onderhoud op licenties? Welke benefits komen te vervallen als het onderhoud verloopt?
U komt bij het beantwoorden van deze vragen wellicht voor een lastig dilemma te staan. Roept u de hulp in van een fabrikant als u er niet uitkomt, of wilt u liever geen slapende honden wakker maken?
6 Fabrikanten maken gebruik van verschillende licentie-metrics
In dit geval is het noodzakelijk om eerst vast te stellen welke licentie-metrics in huis zijn. En hoe die worden toegepast. Licentiëert een organisatie software per gebruiker (concurrent of named), per processor of per core? Of gebeurt dit per domein, per bedrijf of zelfs per cloud-based credits?
7 De organisatie toont geen commitment
Wanneer corporate sponsorship ontbreekt, is SAM gedoemd te mislukken. SAM is namelijk geen project voor een team, maar bewustwording voor de gehele keten en/of organisatie. Zo vindt geen enkele werknemer het leuk als zijn professional licentie wordt teruggebracht tot een standaard licentie. De IT-afdeling moet sterk in haar schoenen staan wil zij een collega iets ‘afnemen’.
Bij internationale bedrijven is dit nog complexer. Wanneer een Europese of Noord-Amerikaanse vestiging een beslissing neemt over SAM, is niet gezegd dat collega’s in Azië hierin mee zullen gaan.
8 ‘We betalen al zo veel’
De grootte van het bedrijf of de hoogte van de jaarlijkse afdracht rechtvaardigt geen eigen interpretatie van licentieregels. Standaardisatiecontracten met een hoge jaarlijkse factuur betekenen niet dat u gevrijwaard bent van alle licentieplichten. Dat blijft uw eindverantwoordelijkheid als klant.
9 SAM heeft geen prioriteit
Organisaties gaan soms enthousiast met een tool aan de slag. Ze stoppen er echter mee als een nieuw management andere prioriteiten stelt. SAM wordt in zo’n geval vaak gezien als kostenpost waarvan de voordelen niet direct zichtbaar zijn.
10 Processen zijn niet op orde
Last but not least: bij veel organisaties zijn processen niet goed op orde. Hierdoor komt SAM slecht van de grond. Denk aan:
- De verantwoordelijken voor SAM communiceren niet met IT’ers die bijvoorbeeld nieuwe laptops uitgeven of nieuwe servers uitrollen;
- Afdelingen schaffen zelf buiten IT om nieuwe software aan;
- HR informeert bij uitdiensttreding niet de juiste personen, waardoor accounts en bijbehorende licenties blijven bestaan.
[alert type=”info” title=”Leestip: Zo kom je tot een gedegen IT-strategie “] Lees het artikel
Bron: Blogit
Wilt u uw licentiebeheer optimaliseren en het beste SAM-advies voor uw organisatie? Neem contact met ons op, dan helpen wij u met het zetten van de juiste stappen.
Robert Bennink, Steven Molenaar, Michel Boogaard, Senior License Consultants Comparex
Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?
Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.Mogelijk ook interessant
In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.
Laat een reactie achter