Internet maakt het mogelijk om met verschillende mensen vanaf verschillende plekken online samen te komen voor intervisie. Of je nu op de Bahama’s of in Lutjebroek zit, je kunt deelnemen aan een online klaslokaal waarin je medecursisten ziet en hoort en waarin je vragen kunt stellen aan een docent. Hoe dan?
Zo kun je je kennis verdiepen door het gesprek met de docent en je medecursisten aan te gaan. Dit doen wij via een webinartool. Wij gebruiken sinds vorig jaar Zoom.us.
Waarvoor kun je een online klaslokaal inzetten?
Waar zou je zo’n online bijeenkomst dan voor kunnen inzetten? Wij bij E-learning Made Easy zetten dit in voor de online intervisie bij de e-learning Vakbekwaam Indiceren en de e-learning Klinisch Redeneren met Omaha System niveau 5. Vanaf volgend jaar willen we deze online bijeenkomsten ook gaan inzetten voor klinische lessen en actuele onderwerpen waarover het fijn is om uit te wisselen. Pure kennisoverdracht gaat prima via e-learning in modules, maar sommige onderwerpen vragen nu eenmaal meer om uitwisseling, met elkaar praten en discussie.
Natuurlijk kun je de online bijeenkomsten inzetten voor vergaderingen, projectteams, denktanks enzovoort.
Voordelen van online intervisie
Een groot voordeel van online bijeenkomsten is dat het tijdbesparend is. Wellicht dat het inloggen vanaf de Bahama’s niet geheel praktisch is, bijvoorbeeld vanwege het tijdsverschil (ik heb ook het internet niet getest op de Bahama’s), maar er zijn veel zorgorganisaties die op verschillende locaties zitten en dan is het tijdbesparend als de vergadering geen (extra) reistijd vraagt.
Het voordeel ten opzichte van een telefoonconferentie is dat je elkaar ziet en ook een scherm kunt delen. Op het scherm staat de presentatie. Bij een vergadering kan het natuurlijk ook het voorstel of beleidsstuk zijn waaraan gewerkt wordt.
Online intervisie heeft daarnaast meer focus. Zo’n tool leent zich er niet voor om gezellig te bij te kletsen met elkaar of even de ditjes en datjes uit te wisselen. Aan de ene kant kan dat een gemis zijn, maar aan de andere kant: het maakt wel dat het een meer gefocuste ervaring is.
Techniek
Bij de online intervisie gebruiken we een stap voor stap handleiding hoe cursisten inloggen. Aan het begin vragen we altijd even voor wie het de eerste keer is en dat is bijna altijd de gehele groep. De meesten vinden dat best spannend. Het grappige is dat het na 5 minuten al niet meer spannend is. En aan het eind zijn mensen erg enthousiast. Ja, er is dus zeker enige vrees voor techniek, maar als de tool die je gebruikt eenvoudig is, dan lukt het bijna altijd.
Wat kan fout gaan?
Een online conferentietool als Zoom blijft een kwetsbare tool: het vraagt wat aan bandbreedte van internet. Als een deelnemer slecht internet heeft, dan is zijn/haar gebruikerservaring minder. En we hebben een keer een online intervisie gedaan, terwijl er een storm over Nederland raasde. Het leek wel of we die terug hoorden in het geluid… Ook best jammer natuurlijk. Soms heeft een cursist zelf geen webcam (dan zie je de cursist niet) en soms heeft de cursist geen geluid. Beide is jammer, maar niet per se nodig. Beeld is jammer. Het geluid kan ook lopen via de telefoon. De cursist belt dan in op een Nederlands nummer voor een standaardbedrag en toetst de accescode in. Werkt ook fijn.
Als een cursist inlogt vanuit een werksituatie dan is het soms niet mogelijk het programma te downloaden. We raden daarom aan vooraf te testen en eventueel een laptop of tablet van thuis mee te nemen, zonder downloadbeperkingen.
Zoom.us
We hebben lang gebruik gemaakt van gotomeeting. Op zich een prima tool, maar duur en weer net wat ingewikkelder. Sinds vorig jaar gebruiken we Zoom.us. De tool kost 15 dollar per maand (gotomeeting 36 euro plus 21% BTW). Dat vind ik een groot verschil. Zoom werkt voor mij logischer en eenvoudiger. Ik heb nu een doorlopend account, wat ook fijn is voor werkoverleg met auteurs, assistentes en projectgroepen (we werken allemaal vanaf verschillende locaties).
Ik ben benieuwd of jij al online bijeenkomsten gebruikt in je organisatie. Gebruik je ze dan voor leerdoeleinden of zet je ze meer in voor vergaderingen?
Auteur:Hedwig Schlötjes-Belle
Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?
Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.Mogelijk ook interessant
In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.
Laat een reactie achter