HRM

De belangrijkste HR-wijzigingen van het nieuwe kabinet

leadership

De belangrijkste HR-wijzigingen van het nieuwe kabinet

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben hun plannen klaar. Hun conclusie? De flexibele arbeidsmarkt is aan het doorschieten. In het regeerakkoord van het kabinet staan daarom verschillende maatregelen beschreven om dit te repareren.

De flexibele arbeidsmarkt is een ‘groot goed’, maar het kan ook doorschieten, zo is te lezen in het regeerakkoord dat op 10 oktober is gepresenteerd. Te vrijblijvende arbeidsrelaties leiden tot onzekerheid bij werknemers, verlies aan ervaring bij bedrijven en te weinig investeringen in kennis en opleiding.

Nieuwe balans
Het nieuwe kabinet probeert daarom een balans te vinden tussen flexcontracten en vaste contracten. En dat gebeurt op verschillende manieren. Voor werkgevers moet het financieel aantrekkelijker en minder risicovol worden om mensen een gewoon arbeidscontract aan te bieden.

Een van de maatregelen, is een versoepeling van de ketenbepaling. Werkgevers kunnen voortaan niet 2 maar 3 jaar lang mensen met tijdelijke contracten in dienst houden voordat er een contract voor onbepaalde termijn aangeboden moet worden.

Transitievergoeding
Ook worden de mogelijkheden voor een langere proeftijd verruimd. Dit moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Indien een werkgever direct een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt,
wordt de proeftijd verruimd naar vijf maanden. Voor meerjaarscontracten (meer dan 2 jaar) wordt de proeftijd drie maanden.

Daar staat wel tegenover dat werknemers al vanaf hun eerste contract recht hebben op een transitievergoeding. In plaats van de huidige situatie waarbij dat recht pas na twee jaar dienstverband geldt. Die transitievergoeding bedraagt een derde maandsalaris voor elk jaar in dienstverband.

En tot slot worden enkele ‘scherpe kanten’ van de verplichte transitievergoeding voor het MKB verlicht. Zo is voorgesteld om werkgevers te compenseren voor verschuldigde transitievergoeding bij ontslag van een werknemer wegens langdurige
arbeidsongeschiktheid. Ook hoeft er geen transitievergoeding worden betaald bij ontslag om bedrijfseconomische redenen, als een cao-regeling van toepassing is.

Zekerheid
Om een lang verhaal kort te maken; dit kabinet geeft werknemers met een vast contract iets minder zekerheid vanwege de langere proefperiode en het versoepelde ontslagrecht. Flexibele werknemers krijgen daarentegen iets meer zekerheid omdat ze eerder recht hebben op een transitievergoeding.

Wil je alles over de transitievergoeding nog eens rustig nalezen? Download dan de gratis whitepaper ‘De transitievergoeding’.

https://nl.visma.com/blog/de-transitievergoeding/?utm_source=HRBase…

Auteur: Rob van Loenen

Bron: De belangrijkste HR-wijzigingen van het nieuwe kabinet

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten