Hoe kan een IT’er zich profileren?
LinkedIn & cv
Het grootste zakelijke netwerk van de wereld, dat valt niet te negeren. U kunt LinkedIn in feite gebruiken als uw zakelijke adresboek en digitale verzameling van visitekaartjes. Zodoende houdt u altijd contact met uw netwerk. Door op LinkedIn specifieke bedrijven te volgen of lid te worden van specifieke expertisegroepen houdt u contact met vakgenoten en blijft u op de hoogte van relevante ontwikkelingen. U kunt er zelfs voor kiezen om wat ‘thought leadership’ te tonen aan uw (potentiele) relaties, door zelf artikelen te publiceren op LinkedIn.
Op LinkedIn heeft u ook de mogelijkheid om een uitgebreid profiel van uw eigen werkverleden samen te stellen. De eerste stappen daarvoor hebben wij in een eerder IT artikel uitgelegd.
In uw profiel vermeldt u de details van uw werkverleden. Het belangrijkste advies dat wij daarbij op gebied van IT kunnen geven; zorg voor een rode draad in uw werkverleden, bijvoorbeeld door bepaalde technieken die regelmatig terugkomen. In ieder geval maakt u bij elke functie kort en concreet melding van de rol, gebruikte technieken en behaalde successen. En wanneer u concreet een oplossingen vermeldt waar u in de functie verantwoordelijk voor was, dan zal u worden gezien als ‘problem solver’.
Dit kan in de toekomst nog meer deuren voor u openen.
Als zeer waardevolle aanvulling op uw profiel worden behaalde certificeringen steeds belangrijker. Dit komt door de sterke ontwikkelingen op gebied van techniek en wanneer u kunt aantonen dat uw certificeringen up-to-date zijn, laat het ook zien dat u leergierig bent.
Ook kunt u anderen vragen uw profiel te onderschrijven door middel van een aanbeveling. Op deze wijze kan een recruiter of toekomstig werkgever meer over uw kwaliteiten te weten komen. Door wat uw (voormalig) collega’s over u schrijven wordt mogelijk duidelijk aan wie u rapporteerde, hoe u functioneerde in het team en hoe u bent om te managen.
Voor de opmaak van het cv zijn natuurlijk veel overeenkomsten met uw LinkedIn profiel. Belangrijkste advies is om te specificeren, maar doe dit beknopt. Organisaties hebben doorgaans twee soorten behoeften te vervullen op gebied van IT, te weten:
- Een niche functie
- Een meer generieke functie
Maak daarom tijdens het specificeren van het cv voor de verschillende projecten duidelijk melding van gebruikte technieken, systemen en versies.
Soft skills
In toenemende mate wordt van de IT’ers gevraagd dat zij in staat zijn met de business te sparren. Dus door de uitdagingen die van belang zijn voor de organisatie te begrijpen en daarbij een vertaalslag naar technische oplossingen te maken. Voor een goede samenwerking met andere (niet technische) afdelingen zijn communicatieve vaardigheden, empathisch vermogen en social skills daarom steeds belangrijker. Tijdens het recruitment- en selectieproces ligt er ook meer focus op persoonlijkheidstraining die u mogelijk heeft gedaan, maak hiervan melding.
[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke managementopleiding bij u past? “] Klik hier en u weet het direct
Gesprek
Vertel tijdens een gesprek proactief hoe u anderen binnen het bedrijf ten dienste bent geweest. Erwin Rietbroek, director ICT Benelux van l’Oréal, zegt in een eerder door Hays gepubliceerd interview: “Van IT-specialisten zal steeds vaker gevraagd worden dat zij begrijpen wat de behoefte van de overige bedrijfsonderdelen is en hoe IT daaraan kan bijdragen of zelfs leidend kan zijn. De IT’er staat steeds vaker midden in de organisatie, als een verbinder. Dat moet ook, want als de IT-afdeling niet goed begrijpt wat de targets en uitdagingen van de marketingafdeling zijn, heb je een groot probleem.”
Vertel ook wat voor een persoon u bent als teamlid. In een gesprek met een recruiter kunt u namelijk een vraag verwachten als “Stel, ik bel uw manager, wat zou hij over u zeggen?”. Let hierbij op uw lichaamstaal, want die spreekt op dat soort momenten boekdelen.
Los van de non-verbale- of soft-skills wordt u tijdens een gesprek natuurlijk ook getoetst op de zogenaamde harde skills, dus wat u kunt bijdragen op het technische vlak. Wanneer u vertelt over projecten, wees uitvoerig door ook de gebruikte tools en welke versies te kunnen noemen.
Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?
Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.Mogelijk ook interessant
In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.
Laat een reactie achter