Agile en HR, waarom zou je?
Agile werken, het wendbaar werken, zie je in steeds meer organisaties opkomen. Hoe herken je deze organisaties en waarom doen ze dit? En wat betekent dit voor de rol van HR? In deze blog neemt agile HR coach Willemijn Boskma je mee in agile werken en wat dit betekent voor HR.
Volgens onderzoek van KPMG werkt ongeveer 75 procent van de organisaties in Nederland op een manier agile. Steeds meer organisaties willen ‘iets’ met agile. Ze horen er over in het nieuws, via vrienden, collega’s en klanten en lezen het in artikelen. Agile is hot; zowel positieve als negatieve geluiden komen op in de verschillende media. Organisaties hopen door agile werken sneller en beter in te kunnen spelen op de behoeftes van de klant. Maar ze willen ook sneller meebewegen met de veranderingen op de markt. Naast het klant perspectief, wordt agile vaak geïntroduceerd om meer in multidisciplinaire teams te werken, met meer werkplezier en meer focus op resultaat.
Wat is agile?
Agile, wat je uitspreekt als é-djail, wordt vertaald als wendbaar. Hierbij zijn er een aantal gemeenschappelijke kenmerken voor wendbaar werken, met veel verschillende uitingsvormen. Agile werken wordt gekenmerkt door het werken in korte cycli (bij operationeel werk is een kort cyclus een dag tot een paar weken, bij strategisch werk enkele maanden). Naast korte cycli, wordt het werk in multidisciplinaire teams opgepakt. Dat is wel situatie-afhankelijk. Bij het ene project is een multidisciplinair team een team waarin verschillende functies zitten van de HR afdeling, maar nog veel liever; andere afdelingen intensief betrekken in het project. In een andere situatie zitten er teamleden in het team met verschillende ervaringen of vaardigheden, los van hun functies. Iemand met inzicht op financiën hoeft niet altijd van de financiële afdeling te zijn. Schrijftalenten zijn ook te vinden buiten de communicatieafdeling. Agile teams werken ook veel visueel: post-its op een muur, waardoor het team in één opslag zien waar het team mee bezig is en welke acties er op stapel liggen. Ten slotte werken wendbare teams met een flexibele strategie: optimaal gebruik maken van voortschrijdend inzicht, bijsturen als de prioritering daar om vraagt, ook dat is agile werken.
Waarom agile werken bij en met HR?
Bij HR neemt de interesse in agile werken toe om twee redenen. Allereerst zijn er HR teams die zelf agile werken om de redenen zoals hierboven beschreven. Daarnaast ontstaat er ook noodzaak: agile teams nemen meer HR verantwoordelijkheden op zich. Ze voelen zich verantwoordelijk voor eigen recruitment, eigen leren en ontwikkelen en eigen belonen en beoordelen. Ze regelen onderling de vrije dagen, helpen elkaar in ontwikkeling en geven elkaar feedback. Voor het trainingenaanbod zijn er geen preferred suppliers (voorkeurs leveranciers) meer nodig, geen vaste beoordelingscyclus, geen POP. De traditionele taken van HR verschuiven naar de agile teams. Hierdoor verandert de rol van de HR professional. Sterker nog, HR kan zo overbodig worden! Reden genoeg om te kijken hoe jij een meerwaarde voor de organisatie kan zijn. HR gaat in agile organisaties andere rollen op zich nemen. Welke deze zijn en wat de plek van HR wordt in agile organisaties, vertel ik je graag in de volgende blog.
[alert type=”info” title=”Leestip: Het is tijd voor interne HR marketing”] Lees het artikel
Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?
Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.Mogelijk ook interessant
In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.
Laat een reactie achter