Business Development Innovatiemanagement

Benader je brainstormsessie vanuit een ander perspectief 

leadership

Loop je vast tijdens je brainstorm? Benader je vraagstuk van uit een ander perspectief

Soms is het bedenken van ideeën een uitdaging. Deelnemers aan een brainstorm komen dan bijna niet aan nieuwe ideeën. Als ik tijdens de begeleiding van een brainstorm dit bemerk, wil ik het nog wel eens over een ander boeg gooien. ‘Laten we eens op een andere manier naar jullie uitdaging aankijken’.

Doorbreek het sleur-denken

Vraagstukken vanuit een ander gezichtspunt benaderen biedt soms onverwachte kansen. Bijvoorbeeld door middel van fantasie of humor kunnen nieuwe patronen ontstaan die tot nieuwe inzichten leiden. Deze techniek om ideeën te genereren is afkomstig uit het lateraal denken. Edward de Bono is de bedenker van het begrip lateraal denken. Dit staat voor het denken met een omweg. Dan kun je problemen oplossen met een ogenschijnlijk onlogische methode.

Voorbeeld: Stel u heeft een groot huis, met daarom heen een grote tuin met een hek. Nu besluit u een bewakingshond te kopen om uw huis te bewaken. Thuis aangekomen bemerkt u dat dat de hond niet kan blaffen. Hoe lost u dit probleem op? Als u op de traditionele manier denkt, zult u waarschijnlijk de hond terugbrengen en ruilen voor een die wel kan blaffen. Als u lateraal denkt, komt u zeker op een ander idee. Voorbeeld: u maakt kaartjes met als opdruk: “Let op, stille hond, zeer gevaarlijk” en plakt deze op het hekwerk.

Waarin verschilt het lateraal denken van traditioneel denken?

Lateraal denken hanteert een ander uitgangspunt bij het oplossen van vragen. Niet de logische weg gebruiken om problemen op te lossen, maar een zijweg. Die zijweg met ongewone oplossingen verschillen met de gebruikelijke ideeën.

“Bedenk eens hoe de wereld eruitziet als koeien konden autorijden” is een voorbeeld van lateraal denken. De meeste mensen denken gelijk “Koeien kunnen niet autorijden”, met als gevolg dat ze ook niet fantaseren wat de gevolgen zouden zijn als koeien dit wel konden. Iemand die dat wel doet kan tot inzichten komen die niets met autorijdende koeien te maken hebben, maar wel heel nuttig kunnen zijn op een ander gebied.

  • Lateraal vermijdt het denken in termen termen als “goed”of “fout”, eerder in: wat is verschillend. Traditioneel denken focust zich op: Zoekt naar het “juiste”.
  • Lateraal denken analyseert ideeën om te bepalen hoe deze gebruikt kunnen worden om nieuwe ideeën te genereren. Traditioneel denken analyseert ideeën door te kijken waarom ze niet werken.

‘Probeer het met een andere vraag!’

Onlangs kwam ik dit voorbeeld tegen waarbij bewust een afwijkend uitgangspunt werd gehanteerd bij het bedenken van ideeën. Design That Matters (DTM) gebruikte lateraal denken om een andere benadering te krijgen voor het ontwikkelen van couveuses. DTM bouwde een couveuse die grotendeels is opgebouwd uit auto-onderdelen. Waarom?

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke bedrijfskundige opleiding bij u past? “] Klik hier en u weet het direct

Couveuses in ontwikkelingslanden zijn vaak niet inzetbaar omdat de energie regelmatig wegvalt of cruciale vervangingsonderdelen ontbreken. DTM stelde niet de vraag: Hoe kunnen we een couveuse maken die weinig kost én die niet kapot gaat. DTM stelde deze vraag: Welk materieel vind je vaak in ontwikkelingslanden en is makkelijk te onderhouden? Het antwoord luidt: Auto’s. Dus maakte DTM een couveuse gebaseerd op auto-onderdelen van Toyota.

Tim Prestero, CEO van DTM: ‘Sommige onderdelen van de couveuse zijn standaard, zoals het matrasje waarop de baby ligt, zwenkwielen aan de voorkant om te remmen en sturen, en een verchroomde leuning om te dragen. Maar verder vind je veel auto-onderdelen. Het prototype van de couveuse werkt op elektriciteit, maar heeft een motoraccu als back-up voor het geval de lichten uitgaan. Autolampen genereren warmte en een ventilator van de verwarming en airconditioning blaast deze rond. Een motorinlaatfilter verwijdert stof, insecten en pathogenen. Grendels en gasveren zijn opnieuw gebruikt om de couveuse kap te openen. BMX-banden helpen de couveuse over ruwe vloeren te manoeuvreren (ziekenhuizen in ontwikkelingslanden hebben mogelijk geen gladde vloeren) en het wieggedeelte is afneembaar om de baby de trap op te voeren als er geen liften zijn. Ten slotte functioneren knipperlichten als visuele alarmen als de baby in de problemen zit.’

Dit is een mooi voorbeeld van lateraal denken in het bedrijfsleven – door een ander uitgangspunt te nemen, is het mogelijk om met een radicaal andere oplossing te komen.

Bron: innoskills

Auteur: Ben

 

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten