De overheid geeft steeds minder sociale zekerheid. De duur van een werkloosheidsuitkering is drastisch verminderd. Werkgever betaalt een transitievergoeding bij ontslag, is verplicht zich te houden aan de wetten bij verzuim en re-integratie. En langer doorwerken door duurzame inzetbaarheid is inmiddels het streven van vrijwel iedere organisatie. Somber he? Of niet?
Het zou zo maar veel leuker kunnen worden! De tendens is immers dat medewerkers meer ondernemer worden. En ondernemers hebben altijd zo’n zweem van optimisme en vertrouwen, zijn netwerkers, zien kansen en zetten dit om in actie. En als medewerkers meer ondernemer worden betekent dit dat zij verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van hun eigen talenten, loopbaan en vitaliteit!
Wat mij betreft op het heden als wel toekomstgericht: ‘waar kan ik straks in verder met de talenten die ik heb?’ Mijn ergernis aan collectief beleid ontstaat als het zijn doel voorbij schiet; wanneer er te weinig betrokkenen zich er geholpen door voelen. Mijn talenten, loopbaan en wat ik nodig heb om vitaal te blijven werken, zien er anders uit dan die van mijn collega. Kortom, vitaliteit is dus maatwerk. Daarom ben ik een groot voorstander om deze medewerkers ook echt regie te laten voeren over hun vitaliteit.
Vitaliteitsplan
Wat zou er gebeuren als HRM het verzuim- en re-integratiebeleid het raam uit kiepert en daarvoor in de plaats medewerkers vraagt hun eigen vitaliteitsplan te schrijven, inclusief besteding van hun loopbaanbudget.
De kracht is om de medewerker uit een ‘werknemer-rol’ te halen en uit te dagen in ondernemerschap. Medewerkers schrijven hun eigen vitaliteitsplan en herzien dat regelmatig. In het persoonlijke vitaliteitsplan staan persoonlijke doelen, binnen de huidige rol, maar misschien ook hoe jij je voorbereidt op toekomstige rollen in jouw loopbaan. Wat zijn je talenten, hoe zet je deze in en hoe ga je deze verder ontwikkelen. Waar in je professionele en persoonlijke ontwikkeling wil je groeien? Hoe kun je nog effectiever worden? Waar word je door geïnspireerd? Er staat beschreven hoe je deze doelen wilt gaan realiseren en hoe jij je loopbaanbudget wilt inzetten.
[alert type=”info” title=”Leestip: Hoe meet u employability met HR-Analytics? “] Lees het artikel.
Cultuur
Het is persoonlijk, misschien daarom ook kwetsbaar, dat is spannend. En natuurlijk kan niet iedere medewerker een volmaakt plan aanleveren. Maar daar gaat het ook niet om.
Juist door transparantie is het vaak eenvoudiger mogelijkheden te creëren.
LEES MEER / HRM OPLEIDINGEN / INSCHRIJVEN GRATIS WEBINAR HR ANALYTICS (ROI VAN OPLEIDINGEN)
Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?
Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.Mogelijk ook interessant
In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.
Laat een reactie achter