Digitalisering & ICT

De 8 meest gevraagde programmeertalen

Elke programmeur heeft zijn eigen specialisme. De één is ontzettend goed in een specifieke programmeertaal, terwijl de ander juist van meerdere talen het een en ander weet. Maar wat zijn nu de door werkgevers meest gevraagde programmeertalen? Bonque werkt dagelijks met bedrijven die op zoek zijn naar developers, en heeft hier daarom een goed beeld van. We zetten de 8 meest gevraagde programmeertalen voor je op een rij.

Programmeertalen: geen eentjes en nulletjes

Voor een leek lijken alle programmeertalen op elkaar; developers weten wel beter. ‘Eentjes en nulletjes’, toch? Daar hoef je bij een developer niet mee aan te komen. Deze vorm van programmeren, met machinetaal, werd gebruikt voor de allereerste computers.

De opvolger van machinetaal was de assembleertaal. Deze code bevatte instructies in de vorm van tekst en was hierdoor beter te lezen voor programmeurs.

Begrijpelijke code

Tegenwoordig is ook de assembleertaal alweer gedateerd. De introductie van zogeheten hogere programmeertalen maakte code nog begrijpelijker.

De ontwikkeling van veel programmeertalen begon in de jaren ’80 of ’90 van de vorige eeuw, de tijd waarin computers en computersystemen snel geavanceerder werden. Er zijn ook programmeertalen die pas een paar jaar bestaan. Net als natuurlijke talen heeft iedere programmeertaal zijn eigen syntaxis en grammatica.

Maar welke programmeertalen worden nu het meest gevraagd door werkgevers?

1. Java

Java werd in 1995 geïntroduceerd door Sun Microsystems. Je kunt het gebruiken voor veel verschillende doeleinden. Java is een objectgeoriënteerde taal – zo’n object is een lijst gegevens of een stuk code. Java wordt door een compiler omgezet naar machinetaal. Je kunt het toepassen op elk platform, denk bijvoorbeeld aan Windows, Unix en OSX.

Je kunt met Java webapplicaties, desktopapplicaties en mobiele applicaties bouwen. Veel smartphones werken met Java-programma’s, maar ook bijvoorbeeld internetbankieren gebeurt vaak met behulp van Java. Daarnaast is de taal erg bruikbaar voor embedded toepassingen. Java-developers (‘Javanen’) worden wereldwijd bij tal van bedrijven ingezet.

2. JavaScript

Java, JavaScript – dat is toch min of meer hetzelfde? Onder mensen die niet thuis zijn in het technische deel van de digitale wereld leeft vaak deze misvatting. JavaScript is een scripttaal, een programmeertaal voor het schrijven van scripts. Scripts gebruik je voor het automatiseren van taken of voor het uitvoeren van een grote eenmalige taken.

JavaScript werd net als Java geïntroduceerd in 1995, maar door een andere ontwikkelaar: Netscape. Waar Java wordt gecompileerd, wordt JavaScript direct geïnterpreteerd. Overigens zijn er wel overeenkomsten tussen beide talen, vooral op het gebied van de syntaxis.

Met JavaScript kun je websites interactief maken. Een goed voorbeeld is de zoekfunctie van Google. Als een gebruiker een zoekopdracht begint te typen, komen er al opties tevoorschijn. Dat gebeurt met behulp van JavaScript.

3. PHP

PHP is een server-side scripttaal waarmee dynamische websites gebouwd kunnen worden. Server-side houdt in dat PHP broncode op een server (dus op afstand) runt, en niet in de browser van de gebruiker. PHP is bijvoorbeeld in staat data uit databases te halen, berekeningen te doen en met andere servers te communiceren, om dán pas de code te genereren die resulteert in de webpagina die de gebruiker te zien krijgt.

PHP kan HTML, tekst, afbeeldingen, pdf-bestanden en zelfs Flash-video’s genereren. Daarnaast ondersteunt de taal een scala aan databases, zodat je er eenvoudig een door een database ondersteunde website mee kunt bouwen. Je kunt met PHP onder meer formuliergegevens verzamelen, dynamische paginacontent genereren en cookies verzenden en ontvangen. De taal werkt met alle belangrijke besturingssystemen: Linux, Unix-varianten, Microsoft Windows en Mac OS X. Net als Java en JavaScript heeft PHP zijn twintigste verjaardag inmiddels gevierd.

4. C

Niet alleen de programmeertaal met de kortste naam, maar ook de oudste en meest invloedrijke in dit rijtje. Dennis Ritchie introduceerde C in 1973 – inderdaad, toen was jij er waarschijnlijk nog niet. De taal vereist een hoge mate van nauwkeurigheid – een programmeur die met C werkt, moet precies weten wat hij doet. C is vrij snel en kan voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt.

Hoewel C langzaam aan populariteit verliest, behoort de taal nog altijd tot de meest gebruikte en gevraagde. Diverse jongere programmeertalen (C++, Objective-C, Java, JavaScript, C#, PHP) zijn daarnaast voor een belangrijk deel beïnvloed door C.

5. C++

Net als Java is C++ een objectgeoriënteerde programmeertaal. De taal werd in 1986 geïntroduceerd als opvolger van de taal C. C++ is een veelzijdige taal die voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Het besturingssysteem Windows is bijvoorbeeld geschreven in C++, maar ook grote 3D-computerspellen worden in deze taal geschreven.

C++ wordt algemeen gezien als een vrij ingewikkelde taal, die je niet 1-2-3 onder de knie hebt. C++-developers kom je veel tegen bij bedrijven die software ontwikkelen, maar ook steeds meer bij bedrijven die niet in de ICT-sector actief zijn.

6. C#

C# gebruik je meestal in combinatie met het .NET Framework – het is de belangrijkste taal voor dit platform. Ook C# is een objectgeoriënteerde programmeertaal; het lijkt veel op Java. Dat laatste is niet geheel toevallig: C# werd in 2001 door Microsoft gepresenteerd als tegenhanger van Java. Zowel bij het bouwen van desktopapplicaties, serverapplicaties als mobiele applicaties kun je gebruik maken van C#.

Je komt C#-developers vaak tegen bij bedrijven die software ontwikkelen, maar eigenlijk is er bij de meeste bedrijven wel werk voor ze. Meestal werken ze in een multidisciplinair team van ontwikkelaars en andere specialisten.

7. Objective-C

Objective-C is een beetje een vreemde eend in de bijt in dit lijstje. Deze programmeertaal wordt namelijk vooral gebruikt voor het programmeren van iOS, het besturingssysteem van Apples iPhone. Omdat er ontzettend veel iPhone-gebruikers zijn, is er automatisch veel vraag naar programmeurs en developers die thuis zijn in Objective-C. Deze programmeertaal hoort dus absoluut in dit rijtje thuis.

Objective-C werd in 1986 ontwikkeld als objectgeoriënteerde uitbreiding van de taal C. Overigens heeft Apple inmiddels een nieuwe programmeertaal in gebruik, naast Objective-C: Swift

8. Python

Last but not least in dit overzicht: Python. Deze programmeertaal werd in 1991 geïntroduceerd en is ontwikkeld door de Nederlander Guido van Rossum. Inmiddels wordt de taal doorontwikkeld door de non-profitorganisatie Python Software Foundation (PSF). Python wordt gebruikt als scripttaal in besturingssystemen, als programmeertaal voor wiskundige en wetenschappelijke programma’s en bij de ontwikkeling van webapplicaties.

Omdat de basis van Python relatief eenvoudig te leren is, en het overal toegepast kan worden, is deze taal wereldwijd één van de meest gebruikte. Talloze bedrijfssystemen, games en webshops worden aangestuurd door Python.

Wat vind jij van deze lijst? Zit er een taal tussen waarvan je niet begrijpt waarom hij zo in trek is? Of mist er juist eentje?

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten