Wat gaan we doen? Scrummen?! Daar gaan we weer hoor… Er moet weer iets veranderen in de organisatie, terwijl alles toch best goed lijkt te gaan. Weer zo’n begrip, een hype, een ding waar je tegenwoordig aan mee moet doen om als team effectief te kunnen functioneren.
Een framework wat zou moeten helpen om beter bestand te zijn tegen verandering. Dan ben je pas Agile of zoiets en kun je zogenaamd beter inspelen op de wensen/behoefte van de klant en de veranderende markt. En nu komt het… Hoe je dat realiseert? Och, door dagelijks een paar minuten in een kringetje bij elkaar te gaan staan koffie drinken. Net alsof het hele team, inclusief stakeholders/klant, hier dagelijks voor op komt draven… En dan een beetje in het wilde weg gaan experimenteren met z’n allen… Oftewel post-its plakken. Geloof je het zelf?! Zelfsturing noemen ze dat hahaha, terwijl leiding toch echt wel wenselijk is om de boel een beetje in het gareel te houden. Het kost allemaal al geld genoeg, dus risico nemen is dan niet gepast. De klant moet het nota bene betalen! Wat een onzin. Waarom gaan we niet gewoon aan het werk met z’n allen, in plaats van weer onze tijd verdoen aan een of andere methode die is overgewaaid uit een totaal andere sector dan waarin wij werkzaam zijn?!
Van flop tot framework
Een klein beetje negatief misschien? Bovenstaande is DE reden waarom scrum inderdaad niet effectief is en nooit zal worden. In dit wat overdreven voorbeeld ligt dat niet aan het framework zelf, maar is het te wijten aan de houding van de mensen die ermee “moeten” werken. Dan wijst de praktijk inderdaad uit dat het weinig goeds doet voor de organisatie. En dat terwijl je het framework op zoveel manieren zou kunnen gebruiken om als organisatie wendbaarder te zijn en als team effectiever. Je bespaart namelijk tijd en kosten door betrokkenheid, waardoor je kunt inspelen op de wensen en behoeften van de eindgebruiker van welk product je dan ook wilt opleveren. Het punt is: Scrum werkt alleen als je gezamenlijk het nut ervan inziet en bereid bent het op de juiste manier toe te passen.
Natuurlijk mag je kritisch zijn. Maar geef het een eerlijke kans. Een aanhoudende, negatieve houding bij het gebruik van nieuwe methoden e.d. heeft vaak ook met onzekerheid te maken. De angst voor het onbekende en de angst om te falen. Als een team of slechts enkele personen uit een team niet overtuigd zijn, flopt de toepassing bij voorbaat al. En dat is jammer, want juist de eenvoud van het framework maakt dat er bij juiste invulling een structuur ontstaat die werkprocessen ondersteunt, versnelt en optimaliseert.
Scrum is populair, maar geen hype
Scrum een hype? Daarmee doe je het echt te kort. Het gaat er namelijk om dat een organisatie zichzelf kan en ook wil blijven verbeteren. Het middel scrum vergroot je aanpassingsvermogen en maakt dat je meer flexibiliteit in kunt bouwen. De manier van samenwerking zorgt voor wederzijds respect en waardering. Waar het om draait is, dat je je klanttevredenheid verhoogt. Dat is toch je kapitaal? Op dat punt wil je als organisatie en toegewijde medewerker toch geen limiet inbouwen? Het is een constant proces, wat bijsturing vereist om aan te blijven voldoen. Dat kun je als team het beste zelf, aangezien jij als geen ander moet weten wat er speelt.
Bijsturen
Als het zover is dat de betrokkenen positief tegenover de toepassing van scrum staan, ontstaat er als vanzelfsprekend dan ook werkplezier. Een wedstrijdje om gezamenlijke doelen zo effectief mogelijk te realiseren. Natuurlijk moet je je tijdens de toepassing ervan voortdurend afvragen wat de waarde en effectiviteit van je handelen is. Daar is nu ruimte voor en dat zou je altijd moeten doen gedurende werkprocessen. Zo kun je jezelf en elkaar ook bijsturen waar nodig.
[alert type=”info” title=”Leestip: Binnenkort van start: Business Development & Innovatie (Post HBO)”] Lees het artikel
Geen allesomvattend wondermiddel
Maar het kan een effectieve basis geven die je op veel verschillende manieren in kunt vullen. Dat is de kracht, maar je moet even weten hoe. Denk positief. In tijd- en kostenbesparing. Je weet waar je aan toe bent, wat je te wachten staat en kunt aan de slag. Hierover moeten duidelijke afspraken op papier worden gezet. Je bent met z’n allen in beweging en ziet ook dat er wat gebeurt, waardoor het vertrouwen groeit.
Om al het bovenstaande denken we daarom dat het goed is om de beelden, vooroordelen en meningen die leven over dit onderwerp eerst thuis te brengen, voordat je begint. Te vaak merken we dat vooroordelen over scrum onvoldoende onderbouwd kunnen worden en dat ze wegkomen uit de populariteit die scrum en Agile werken voor zich gewonnen hebben. Mensen worden dan sceptisch en natuurlijk zijn er voorbeelden dat scrum niet leidde tot een succesvolle afronding van een project. Wat je je hierbij af moet vragen is alleen of dit ligt aan het framework, een foutieve toepassing of te weinig draagvlak binnen een team…
Wij zijn ervan overtuigd dat toepassing van scrum dus wel heel effectief kan zijn! Jij ook of juist nog niet?
Auteur: Heleen Brinks.
Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?
Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.Mogelijk ook interessant
In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.
Laat een reactie achter