Met de aftrap van het nieuwe jaar is het weer de hoogste tijd om vooruit te kijken naar de aankomende ontwikkelingen in 2018. Komend jaar draait het onder andere om voice search, user experience en chatbots. Klaar voor een stevige vooruitblik? Lees dan alles over de 4 belangrijkste (technische) SEO trends voor 2018.
Trend 1: Voice Search
Volgens comScore zal in 2020 50% van alle zoekopdrachten spraakgestuurd zijn. Dat is nogal wat. Als SEO-specialist is het alsof je je doodvonnis getekend ziet worden. Maar even serieus, dit is een van de belangrijkste trends die invloed gaat hebben op alle kanalen binnen online marketing. Dit zie je ook duidelijk terugkomen in het aantal smart speakers dat er verkocht wordt. Voice search zorgt ervoor dat we gemakkelijk dingen kunnen vragen en ontdekken, waarbij we onze natuurlijke taal gebruiken.
De technologische vooruitgang op dit gebied gaat veel sneller dan wij denken. Niet lineair, maar exponentieel. Dit geldt ook voor voice search. Het begin is er al een tijdje en de ontwikkelingen gaan steeds sneller. Er zijn verschillende spelers binnen deze markt waaronder Microsoft Cortana, Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri, Samsung Bixby en Facebook M.
Vooral voor SEO is het belangrijk om te begrijpen waar voice search de data uiteindelijk vandaan haalt. Hoe wordt de vraag beantwoord? In dit geval focus ik vooral op Google die bijvoorbeeld gebruik maakt van de featured snippets en direct een antwoord geeft. Maar uiteindelijk komt het erop neer dat je het beste antwoord moet hebben.
Hiervoor moet je kijken naar het gesprek dat iemand voert met zijn personal assistant. Op basis daarvan kun je bepalen wat voor soort content je het beste creëert. In ditartikel van Moz staat hier een mooi voorbeeld van.
Wat moet je er mee doen?
Inspelen op de voice search trend? Bekijk dan de volgende zaken voor jezelf:
- Denk na over de dialoog die gevoerd gaat worden
- Breder (zoekwoorden)onderzoek op basis van vragen en optimalisatie voor natuurlijke taal
- Focus op long-tail door langere zoekopdrachten en verover featured snippets
- Focus op local omdat voice search zich vooral ook afspeelt op mobiel
- Zorg voor goede reviews en maak zoveel mogelijk data op
Trend 2: User Experience
Volgens Google start 93% van de online ervaringen met een zoekmachine. Lees de vorige zin nog eens. Ze hebben het namelijk over de ervaring, niet enkel de zoekopdracht. Het is geen geheim dat Google steeds meer focust op de bezoeker en deze een optimale ervaring wil bieden. User Experience heeft hierdoor ontzettend veel invloed op SEO. Iets dat vaak wordt onderschat.
Google focust dus steeds meer op de bezoeker en stopt meer geld in Artificial Intelligence en Machine Learning, die juist meer focussen op user experience. Denk aan RankBrain, een machine learning systeem dat helpt hij het sorteren van de zoekresultaten op basis van o.a. user signals. Dit soort signalen worden dus steeds belangrijker in het algoritme. Zo wil Google steeds beter bepalen wat voor jou het beste antwoord of resultaat is. Hier gebruiken ze natuurlijk ook jouw interactie met verschillende websites voor.
Deze user signals bestaan onder andere uit:
- CTR (doorklik ratio)
- Tijd op de pagina
- Bouncerate (wanneer kom je weer terug in de zoekresultaten en ga je op zoek naar iets anders?)
- Frequentie van bezoek
Hoe vertaalt dit zich naar SEO? Het betekent dat je een “CTR Jedi” moet worden. Je moet strijden om de clicks in de zoekresultaten en de bezoeker verleiden om op jouw resultaat te klikken. Daarnaast is de tijd op de pagina ook heel belangrijk. Vooral als je weet dat de gemiddelde tijd op de pagina voor een Google zoekresultaat iets meer dan 3 minuten is. Tot slot wil je niet dat bezoekers direct bouncen en in de zoekresultaten op zoek gaan naar een beter antwoord.
Wat moet je er mee doen?
Ga aan de slag met de volgende zaken om op deze trend in te spelen:
- Boost je CTR: analyseer waar deze laag is en waardoor dat komt en test met bijvoorbeeld andere titels of meta descriptions
- Verhoog de tijd die bezoekers doorbrengen op de pagina, met focus op:
- Snelheid
- Usability
- Content
- Focus op je bezoeker
Trend 3: AMP
We weten allemaal dat snelheid belangrijk is. Een statistiek waarin staat dat 53% van de bezoekers je website verlaat als deze niet binnen 3 seconden geladen is, zal je dan ook niet verbazen. Toch is het voor veel bedrijven nog steeds een struikelblok. Omdat snelheid zo belangrijk is, vooral op mobiel, is het AMP project gestart. AMP staat voor Accelerated Mobile Pages en is een open source project dat het web uiteindelijk voor iedereen beter moet maken.
In den beginne waren AMP’s vooral uitgeklede versies van pagina’s op je site. Deze pagina’s worden gemaakt van speciale AMP HTML, Javascript en Cache. Dit zorgt ervoor dat deze pagina’s razendsnel laden. Er bestaan nog veel mythes rondom AMP’s zoals:
- Dat het alleen de uitgeklede versies zijn
- Dat je weinig tot geen design kunt toevoegen
- Dat je geen functionaliteiten hebt
- Dat het niet geschikt is voor e-commerce sites
Ik heb goed nieuws: dat is niet zo! Inmiddels kun je al heel veel met AMP’s en worden ze ook veel gebruikt in e-commerce, bijvoorbeeld door Ebay, Zalando en AliExpress.
Hoewel AMP niet direct een ranking signaal is voor SEO, kun je je voorstellen dat AMP’s, wanneer goed gebruikt, wel een bredere zichtbaarheid opleveren. Vaak scoren ze ook hoger in de mobiele zoekresultaten. Op dit moment gaat AMP niet ten koste van de gewone organische zoekresultaten, maar het zou natuurlijk kunnen dat door de groei van AMP’s deze meer getoond gaan worden dan normale organische resultaten.
Belangrijk om te weten is dat AMP’s soms wel aardig wat ontwikkelingstijd kosten en dat nog niet alle functionaliteiten beschikbaar zijn. En niet te vergeten: als je techniek niet op orde is, wordt je niet vertoond in de zoekresultaten. Pak het dus meteen goed aan.
Wat moet je er mee doen?
Bereid je voor door de volgende zaken op te pakken:
- Ga testen met verschillende pagina’s zoals contact, blogs, categorie- en productpagina’s
- Kijk of functionaliteiten ondersteund worden in AMP
- Schat in hoeveel moeite het gaat kosten
- Zorg dat je techniek helemaal op orde is
- Stel je metingen goed in
[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke marketing opleiding bij u past? “] Klik hier en u weet het direct
Trend 4: chatbots
Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat klanten in 2020 85% van hun relatie met een merk zonder menselijk contact zullen afhandelen. Ik moet eerlijk zeggen dat deze voorspelling mij als SEO-specialist en mens enigszins beangstigt. Ik kan me er nu namelijk nog niets bij voorstellen. Maar je ziet zeker een duidelijke trend in de populariteit van chatbots.
Het idee van chatbots wordt steeds meer geaccepteerd en ze komen ook steeds meer voor. Voor bedrijven bieden chatbots veel voordelen:
- Gemakkelijker te trainen
- Altijd beschikbaar
- Gemakkelijk schaalbaar
- Efficiënter
- Goedkoper
Voor SEO kunnen chatbots belangrijk worden omdat ze bijdragen aan meer social proof en betere referenties voor je bedrijf. Waar reviews nu heel belangrijk zijn, kan de interactie met de chatbot straks ook zorgen voor een goede ervaring met het bedrijf. Daarnaast kunnen ze ook de user experience verbeteren, waarvan we net zagen dat die zo belangrijk is. Tot slot kunnen chatbots als feedback tool dienen voor SEO en CRO. Een chatbot kan in de klantreis natuurlijk prima vragen om feedback.
Hoewel chatbots steeds populairder worden, zijn ze op dit moment nog niet standaard. Veel chatbots zijn nog te basic en niet echt bruikbaar voor de bezoeker. Een heikel punt, want zo doe je juist afbreuk aan de user experience. Daarnaast zijn er voor SEO een aantal drempels. Zo staat de content die een chatbot gebruikt meestal in een database, waardoor deze niet te indexeren is. Dit betekent dat een focus op de normale SEO optimalisatie voor nu essentieel blijft. Dit kan in de toekomst zeker veranderen. We moeten gaan ervaren wat voor invloed deze trend gaat hebben in de online marketing en op de klantreis. Ik denk zelf dat dit soort trends ons steeds meer dwingen om online marketing breed te kijken i.p.v. naar alleen SEO bijvoorbeeld.
Er zijn al bedrijven die chatbots op een goede manier inzetten, zoals Bag to School. Hier helpt een chatbot je om een nieuwe tas uit te zoeken:
Vervolgens kan ik meteen navigeren naar verschillende producten. En de chatbot zit nu direct in mijn Facebook Messenger inbox. Handig!
Wat moet je er mee doen?
Wat jij ermee moet? Bijvoorbeeld het volgende:
- Onderzoek of een chatbot waarde toevoegt voor jouw doelgroep
- Bekijk of en welke online processen je kunt automatiseren
- Onderzoek wat je bezoeker allemaal wil weten. Het achterhalen en uitwerken van dit soort vragen kan ook weer interessant zijn voor je aanwezigheid in de featured snippets
- Blijf testen!
Conclusie over de SEO trends 2018
Volop ontwikkelingen dus waar je op kunt (of misschien wel moet) inspelen. Vergeet echter niet dat bij al deze trends je doelgroepen centraal moeten staan. Onderzoeken in plaats van aannames en testen wat echt werkt is dus het advies.
Er zijn natuurlijk nog veel meer ontwikkelingen gaande. Denk onder andere aan de mobile first index (die er komend jaar toch echt lijkt te komen) en de uitbreiding van de meta descriptions. Besteed deze eerste dagen van het jaar dan ook nog wat tijd aan research en zorg dat je jouw nieuwe jaar goed start.
Meer weten over de belangrijkste SEO trends en ontwikkelingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en bekijk ook ons online marketing blog voor nog meer tips. We helpen je graag aan een vliegende start. May the Force be with you!
Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?
Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.Mogelijk ook interessant
In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.
Laat een reactie achter